کشف ارتباط جدید بین دیابت و بیماری آلزایمر

 21 ژوئن 2016- بر اساس یک تحقیق جدید توسط محققان دانشگاه آبردین، داروهایی که برای درمان دیابت استفاده می شوند را می توان برای درمان آلزایمر بکار برد و برعکس ، این اولین مطالعه ایست که نشان می دهد بیماری آلزایمر می تواند منجر به دیابت شود، درست مخالف آنچه قبل از این تصور می شد.

در این مطالعه بیان شد که دیابت نوع 2 و بیماری آلزایمر بحدی به هم مرتبط هستند که داروهایی که هم اکنون برای کنترل قند خون بکار می روند ممکن است به کاهش علایم و پیشرفت بیماری آلزایمر کمک کند.

این مقاله در مجله ی Diabetologiaمنتشر گردید و برای اولین بار نشان داد که عوارض مرتبط با زوال عقل(دمانس) در مغز همچنین می تواند به تغییراتی در تنظیم قندخون و در نهایت دیابت منجر شود. این موضوع درست در تضاد با تصور پیشین در مورد ارتباط این دو بیماری است- پیش از این تصور می شد دیابت با اختلال در عملکرد پانکراس یا رژیم های پرچرب و پرکربوهیدرات آغاز می شود.

این تحقیق که توسط پرفسور Plattرهبری گردید و حاصل یک همکاری منحصر به فرد بین تیمی از محققان آلزایمر و گروهی از محققان دیابت به رهبری پرفسور Delibegovicبود. آنها به بررسی علت شیوع این دو بیماری بصورت همزمان در افراد مسن  پرداختند.

محققان یک مدل از بیماری آلزایمر را ایجاد کردند و با کمال تعجب دریافتند ژنی که در تولید پروتئین های سمی در مغز نقش دارد نه تنها منجر به بروز علایمی شبیه به آلزایمر می شود بلکه موجب بروز  عوارض دیابت می گردد.

 پرفسور Plattدر مورد این تحقیقات می گوید: بسیاری از افراد از ارتباط بین دیابت و آلزایمر بی اطلاع هستند، اما واقعیت این است که حدود 80 درصد از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، همچنین به فرمی از دیابت یا اختلال متابولیسم  گلوکز مبتلا می باشند. در اکثر موارد آلزایمر ارثی نیست و در نتیجه ی عوامل شیوه ی زندگی و بیماریهای همراه آن ایجاد می شود، تحقیقات تیم ما بویژه بر روی عوامل مرتبط با تأثیر شیوه ی زندگی بر دمانس و با همکاری متخصصان دیابت و متابولیسم انجام گردید ما توانستیم ماهیت این ارتباط  را با جزئیات بررسی کنیم.

او می افزاید: تا بحال ما تصور می کردیم که افراد چاق به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند و سپس احتمال ابتلا آنها به دمانس افزایش می یابد، اما اکنون نشان دادیم که در واقع این روند کاملاً متضاد است.

علاوه براین، قبلاً تصور می شد که دیابت در بافت های محیطی به عنوان مثال پانکراس و کبد  و اغلب به دلیل رژیم غذایی ناسالم ایجاد می شود، اما این تحقیق نشان داد که اختلال در نظم مغز به همان اندازه میتواند به ابتلا به دیابت بسیار شدید منجر شود، این موضوع نشان می دهد که دیابت لزوماً با تجمع چربی  در بدن شروع نمی شود  و می تواند با تغییرات مغزی آغاز گردد.

این تحقیق راه های جدیدی را برای درمان آلزایمر گشود، ما تصور می کنیم که برخی از ترکیباتی که  برای چاقی و مدیریت دیابت بکار می روند فواید بالقوه ای برای بیماران مبتلا به آلزایمر نیز به همراه  داشته باشند. خبر خوب اینست که تعدادی داروی جدید در حال حاضر برای معکوس نمودن علایم آلزایمر  و دیابت در حال آزمایش هستند. در تحقیقات آتی به بررسی درمانهای جدید آلزایمر برای بهبود علایم دیابت  و بیماریهای  شناختی  خواهیم پرداخت.

منبع:www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160621112107.htm